Parempien aikojen toivossa uuteen vuoteen
Yleensä toivotamme vuoden vaihtuessa onnellista uutta vuotta. Toive paremmasta ajasta on saanut erityisen syvällistä merkitystä, kun katsomme juuri päättynyttä vuotta.
Vuosi 2023 toi silmiemme eteen jatkuvaa sotakuvastoa. Samalla päättäjien puheet koventuivat sen sijaan, että rauhan ratkaisuita olisi juurikaan esitetty. Myöskään alkanut vuosi ei enteile kaikkialle rauhan aikaa. Sotaa käydään yhä kiihtyvämmin erilaisilla taistelukentillä, joilla jokainen päivä vaatii uhrinsa. Pahinta on siviilien kärsimys ja hätä.
Suomessa levottomuutta on herättänyt maan hallituksen suunnittelemat työelämän heikennykset. Ay-liikkeen asema suomalaisen työelämän kehittäjänä on ollut selkeä jo vuosikymmeniä. ”Tammikuun kihlaus” 23. tammikuuta vuonna 1940 oli merkittävä askel suomalaisen työelämän saralla. Ammattiliitot tunnustettiin jo silloin neuvotteluosapuoliksi työmarkkinoita koskevissa kysymyksissä. Nyt Suomen valtioneuvosto, elinkeinoelämä ja Suomen Yrittäjät haluavat, että tämä kihlaus puretaan. Tuhotaan pitkä hyvin toiminut suhde, jolla Suomi nostettiin maailman onnellisimmaksi hyvinvointiyhteiskunnaksi. Tilalle tarjotaan pysyvää epävarmuuden tilaa. Jos Suomi haluaa olla vahva ja kansalaisistaan välittävä, ei työntekijöiden jatkuva epävarmuus vie kehitystä siihen suuntaan. Päinvastoin, työntekijän ahdingosta kasvaa koko kansakunnan häpeä.
Rauha on aina voitto. Puhutaan sitten maailman rauhasta tai työelämän rauhasta. Rauha on voitto elämälle ja normaalille kehitykselle. Se on myös sen tosiasian tunnustamista, että kestävät ratkaisut eivät koskaan verso taisteluista. Siksi myös työmarkkinoista on neuvoteltava niiden kanssa, joita asia aidosti koskee.
Ajat vaihtuvat, ja kun maailma muuttuu, tulee myös suomalaisen yhteiskunnan muuttua. Muutos koskee yhtä lailla työelämää ja ay-liikettä. Ay-liikkeen on oltava tulevaisuudessakin vahva, ei taistellakseen, vaan taatakseen asialliset ehdot työn tekemiselle ja mahdollisuuden ihmisten toimeentulolle. On meidän kaikkien työtä tekevien etujemme mukaista edelleen olla osana ay-liikettä, etsiä joukkoomme uusia jäseniä. Niitä, jotka eivät vielä ole ymmärtäneet ammattiliittoon kuulumisen tarkoitusta. Uudet teknologiat, ilmastonmuutos ja monet muut tekijät muuttavat maailmaa aivan toisenlaiseksi. Muuttuvassa maailmassa yksin ei kukaan pärjää.
Uusi vuosi tuo mukanaan ainakin pilkahduksen toivosta. Alkanut vuosi on vaalien vuosi. Vaalit ovat aina demokratian kannalta iso testi. Viime vuosina demokratian tila on mennyt huonompaan suuntaan globaalisti. Vaaleissa näemme, mikä tilanne oikeasti on. Tiedämme jo nyt, että osa maailmalla käytävistä vaaleista tulee olemaan vapaita ja oikeudenmukaisia, osa ei. Tosiasiassa vaaleissa valitaan päättäjiä, jotka tulevat vaikuttamaan merkittävästi siihen, millaiseksi maailman tulevaisuus muotoutuu.
Meitä suomalaisia kiinnostavat erityisesti vuoden alussa käytävät presidentinvaalit sekä kesäkuussa järjestettävät europarlamenttivaalit. Maailmanlaajuisesti suurin merkitys on loppuvuoden USA:n presidentinvaaleilla. Myös eurovaaleilla on iso merkitys. Vaaleilla ratkaistaan, millaiset päättäjät valitaan europarlamenttiin ja millaiseksi EU:n tulevaisuus lähtee kehittymään.
Tasavallan presidenttimme esitti uudenvuoden puheessaan yhteistä uudenvuodenlupausta: että kohtaamme toinen toisemme reilusti, toista ymmärtäen, ihmisyyttä kunnioittaen ja perinteistä yhteyttämme ja luottamustamme vaalien. Tähän lupaukseen toivon meidän kaikkien sitoutuvan.