Kristillisten järjestöjen työntekijät ovat humanitaarisen avustustyön ammattilaisia

29.3.2022UutinenKirkon alatKristillisten järjestöjen työntekijät ryOrtodoksisen Kirkon Työntekijät ryUutisetYleiset uutiset

Kirkon alojen jäsenistöstä moni työskentelee eri kristillisten järjestöjen palveluksessa.

Kristilliseen ihmiskäsitykseen kuuluu lähimmäisestä välittäminen ja huolehtiminen, eikä lähimmäisyys katso maiden rajoja tai etnisyyttä. Kristillinen identiteetti korostaa jokaisen luodun ihmisarvoa ja kunnioittamista.

Ulkoministeriön mukaan humanitaarisen avun tarve on tällä hetkellä maailmassa ennätysmäisen suuri. Tällä hetkellä huomiomme on kiinnittynyt erityisesti Ukrainaan, jossa sotaa on paennut jo yli kolme miljoonaa ihmistä. On arvioitu, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan tulee aiheuttamaan massiivisemman pakolaiskriisin kuin mitä koettiin vuonna 2015. Suomeen saapuvat ukrainalaiset ovat pääosin ortodokseja, joten tilanne tulee täällä meillä heijastumaan erityisesti ortodoksisen kirkon kaikkiin seurakuntiin ja sitä kautta seurakuntien työntekijöihin.

Kristilliset järjestöt tekevät konkreettista avustustyötä kriisikohteissa. Ukrainassa ja sen naapurimaissa järjestöt toimittavat ruokaa ja lääkkeitä, sekä parantavat pakolaisleirien terveydenhoitoa, vesihuoltoa ja sanitaatiota. Apua Ukrainan sodasta kärsiville toimittavat lukuisat järjestöt Suomessa, joista tässä muutama:

Suomen Lähetysseura vie hätäavun perille Ukrainassa ja sen lähimaissa toimivien paikallisseurakuntien kautta. Avun koordinoi Luterilaisen maailmanliiton Maailmanpalvelu. Ukrainalaisille tarjotaan tilapäistä suojaa, ruokaa, lääkkeitä, psykososiaalista tukea ja sielunhoitoa.

Lahjoita tilinsiirrolla: FI38 8000 1400 1611 30, kirjoita viestiksi: auta
Mobile Paylla: numeroon 17550

Kirkon Ulkomaanapu toimittaa yhdessä ACT Alliance -kumppaneidensa kanssa hätäapua sodasta kärsiville ukrainalaisille. Kodeistaan paenneille perheille toimitetaan ruoka-apua ja perustarvikkeita.

Lahjoita tilinsiirrolla: FI33 1572 3000 5005 04, viite: 2943
Mobile Paylla: numeroon 36263

Fida international ry on aloittanut hätäavun toimittamisen Ukrainaan ja Unkariin. Keräyksen tuella hankintaan esimerkiksi ruokaa, suojaa, lämmikettä ja hygieniatarvikkeita tarvitseville sekä psykososiaalista tukea sotatraumoista toipumiseen. Fidalla on useita yhteistyötahoja Ukrainassa ja sen naapurimaissa: seurakuntia ja avustusjärjestöjä, joilla on pitkäaikainen läsnäolo ja kokemus avustustyöstä.

Lahjoita tilinsiirrolla: FI41 2287 1300 0052 56, viite: 570077
Mobile Paylla: 46003

Filantropia ry (Suomen ortodoksisen kirkon rinnalla toimiva kansainvälisen diakonian ja lähetystyön järjestö) ohjaaa lahjoitukset humanitaariseen apuun pääkaupungissa Kiovassa, Sumyn kaupungissa Pohjois-Ukrainassa ja Volyn alueella Luoteis-Ukrainassa lähellä Valko-Venäjän ja Puolan rajaa. Lahjoituksia on ohjattu myös Puolan ortodoksisen kirkon Eleos-järjestölle ukrainalaisten pakolaisten auttamiseksi Puolassa. Lahjoitukset käytetään erityisesti lääkkeisiin ja ruokatarvikkeisiin.

Lahjoita tilinsiirrolla: FI08 5480 0520 0345 94, viite: 12289

Teksti: Ilona Lehmus