Tiedote Kirkon alojen jäsenille

12.12.2023UutinenKirkon alatUutisetYleiset uutisetKirkon alat ry

Keskusjärjestö SAK ja sen jäsenliitot toimeenpanevat torstaina 14.12.2023 useita poliittisia työtaisteluita ympäri Suomen, joilla vastustetaan maan hallituksen suunnittelemia työehtojen heikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia. Työtaistelut toteutetaan, jos Orpon-Purran hallitus ei sitä ennen ilmoita aitojen neuvottelujen käynnistymisestä palkansaajajärjestöjen kanssa.

Vuorokauden mittainen lakko koskee mm. VR:ää, Helsingin metro- ja raitiovaunuliikennettä, Tampereen ja Turun kaupunkiliikennettä sekä Turun lentoasemaa. Toteutuessaan lakko peruuttaa käytännössä kaiken pääkaupunkiseudun julkisen liikenteen ja suurimpien kaupunkien bussiliikenteen.

Lakkoon menee lisäksi Valion tehtaita ja useita Fazerin leipomoita. Lakon piirissä ovat myös S-ryhmän, Keskon ja Lidlin jakelukeskukset, joista toimitetaan tavaraa ruokakauppoihin. Lakot vaikuttavat joidenkin koulujen ja päiväkotien ruokailuun, julkisten tilojen siivoukseen, jätehuoltoon, kiinteistönhuoltoon ja liikuntapalveluihin ympäri Suomen.

Vuorokauden mittaisessa lakossa ovat edellisten lisäksi mukana Posti Oy ja Posti Jakelu Oy. Lakon piirissä ovat kaikki jakelua valmistavat työt jakelun lähtötoimipaikoissa sekä jakelu, pois lukien postikeskuksessa tehtävä koneellinen lajittelutyö ja ennalta sovitut joulukorttilajittelun työvuorot.

Torstaina lakossa ovat useat työpaikat eri puolilla Suomea, esimerkiksi sähköntuotanto seisahtuu vuorokaudeksi useilla voimalaitoksilla isoimmissa kaupungeissa. Lakon piirissä on yhteensä n. 100000 työntekijää.

Kirkon alat on keskusjärjestö STTK:n jäsenliitto, joten Kirkon alat ei millään tavoin osallistu SAK:n lakkopäivään.