Kirkon alat ry:n lausunto yhteistoimintalain muuttamista koskevasta hallituksen esityksen luonnoksesta

Lausunto on annettu työ- ja elinkeinoministeriölle työryhmän mietinnöstä, johon sisältyi hallituksen esitysluonnos laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta. Lausuntopyyntöön voi tutustua lausuntopalvelussa.

Yleiset huomiot esitysluonnoksesta

Kirkon alat ry ei kannata hallituksen esitysluonnoksesta ilmeneviä yhteistoimintalakiin ehdotettavia muutoksia. Muutokset saattavat heikentää yhteistoimintalain tarkoituksen toteutumista. Lisäksi muutosehdotusten myötä lain rakenteesta ja sisällöstä tulisi vaikeaselkoisempi voimassa olevaan lakiin verrattuna. Lisäksi voimassa oleva yhteistoimintalaki on ollut voimassa vain vähän aikaa, joten epäselvää on, kuinka suuri tarve on muuttaa lakia tässä vaiheessa.

Pykälät ja säännöskohtaiset perustelut

2 § – Soveltamisala

Ehdotuksessa esitetään lain soveltamisalarajan nostamista. Suuri määrä yrityksiä ja yhteisöjä, mukaan lukien myös kristillisiä järjestöjä jäisi siten lain soveltamisalan ulkopuolelle. Muutos olisi merkittävä etenkin muutosneuvotteluvelvoitteen osalta.

Myönteistä on, että lain säännöksiä liikkeen luovutuksesta, sulautumisesta ja jakautumisesta sovellettaisiin edelleen kaikkiin säännöllisesti vähintään 20 työntekijää työllistäviin yrityksiin, yhteisöihin ja sivuliikkeisiin.

7 a § – Vuoropuhelun toteuttaminen 20-49 työntekijän yrityksissä tai yhteisöissä

Kirkon alat ry katsoo myönteiseksi sen, että 20-49 työntekijää työllistävissä yrityksissä ja yhteisöissä jatkuvan vuoropuhelun toimintaperiaate ei kokonaan poistuisi. On kuitenkin mahdollista, että ehdotetun soveltamisalan muutoksen myötä henkilöstön tiedonsaanti ja vaikutusmahdollisuudet monessa yrityksessä ja yhteisössä heikkenisivät. Myös tiedonkulku työnantajan suuntaan voi heiketä.

Kirkon alat ry kiinnittää huomiota siihen, että hallituksen esitysluonnoksen vaikutukset työelämään -luvussa todetaan, että Suomessa säännökset jatkuvasta vuoropuhelusta otettiin voimassa olevaan lakiin vuonna 2021 eikä uusimpien lainsäädäntömuutosten vaikutuksista ole tehty tutkimusta.

16 a § – Työnantajan velvollisuus käydä muutosneuvottelut eräissä tapauksissa

Kriteerit sille, että muutosneuvotteluvelvoite syntyy, ovat liian tiukat. Hallituksen esitysluonnoksessa arvioidaankin, että soveltamisalan nostamisen seurauksena jatkossa muutosneuvotteluja ei juurikaan enää käytäisi 20-49 henkilöä työllistävissä yrityksissä.

23 § – Neuvotteluvelvoitteen täyttyminen

Kirkon alat ry vastustaa neuvotteluaikojen lyhentämistä. Yhteistoimintalain muutosneuvotteluille asettamat vaatimukset edellyttänevät käytännössä enemmän aikaa neuvotteluprosessille kuin hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan. Lisäksi jo nyt muutosneuvottelujen osapuolet voivat sopia lyhyemmästä neuvotteluajasta neuvottelujen alettua.

25 a § – Työsopimuksen päättymistä koskeva määräaika

Kirkon alat ry pitää ehdotettua säännöstä hyvänä.

Aaltonen Paula

Kirkon alat ry

Suppola Anna-Leena

Kirkon alat ry

Lue lisää

8.11.2021UutinenKirkon alatYleiset uutiset

Kirkolliskokous 8.-12.11.2021

Alkavalla viikolla kokoontuu evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous Turussa. Kokouksen kulkua voi seurata Kirkon youtube-kanavan striimistä. https://www.youtube.com/c/Kirkonkanava/live Viikon aikana käsitellään mm. Kirkon keskusrahaston talousasiaa sekä kirkkolain kokonaisuudistusta…

Kirkon toimihenkilöt ry – Vuosikokous

12.5.2022 @ 17:00 – 19:30 – Huom! Vuosikokous siirretty huhtikuun 27. päivästä 2022 tälle päivälle yhdistyksen sääntöuudistuksen aikatalun venymisen vuoksi. Kirkon toimihenkilöt ry:n sääntömääräinen vuosikokous….